Haruki Murakami – Autoportretul scriitorului ca si alergator de cursa lunga

murakamiNascut in Kyoto pe 12 ianuarie 1949, Haruki Murakami este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori contemporani, ai carui romane se bucura de un real succes. Fost proprietar al unui club de jazz din Tokio (Peter Cat), scriitorul si-a facut debutul literar la varsta de 30 de ani. El recunoaste ca nu este genul de scriitor cu un talent inascut si mai degraba dobandit si cultivat de-a lungul anilor.

Pe langa faptul ca este scriitor, Murakami preda diverse cursuri la universitatile americane, traduce romane si de asemenea este un alergator de cursa lunga, avand in fata peste un sfert de secol de alergare.

Astfel, dupa peste10 romane de succes, scriitor decide sa ne arate si cealalta latura a sa: aceea de sportiv. Initial a fost vorba despre un articol aparut intr-o publicatie iar apoi Murakami a decis sa impartaseasca cu cititorii sai experienta cumulata de-a lungul timpului.

Cartea in sine nu este spectaculoasa, dimpotriva, este departe de a fi o opera de referinta a lui Murakami. Nu impresioneaza prin stil, este liniara si poate, pentru cei mai putin familiarizati cu lumea competitiilor de alergare este chiar putin plictisitoare.

In urma cu mai bine de 20 de ani, cand alergarea nu era un sport atat de popular, Murakami a inceput sa alerge. Si de atunci nu s-a mai putut opri. Alergarea a devenit o rutina, un obicei zilnic, asa cum pentru unii este cafeaua de dimineata.

murakami 4

Desi timpul nu ii permite sa alerge zilnic, conceptia lui este ca in medie sa alerge intr-o luna, zilnic cate 6 mile (aproximativ 10 kilometrii). Totusi este de mentionat ca aceasta performata si capacitate a sa a fost dezvoltata in timp. Chiar el recunoaste ca primele dati cand a alergat a simtit ca se prabuseste, ca nu mai are aer si ca inima o sa ii sara din piept. Insa o calitate a lui Murakami este perseverenta. Astfel, daca isi propune ceva, el reuseste. Si uneori, siguranta lui de sine poate fi catalogata ca si aroganta. Insa lui nu-i pasa de ceea ce cred cei din jur. El a invatat ca in primul rand el trebuie sa fie impacat cu sine si el trebuie sa sa placa. Abia apoi isi pune problema de ceea ce cred cei din jurul sau despre el.

Constient de faptul ca s-a apucat de alergat la varsta la care multi sportivi de performanta “se pensioneaza”, el nu doreste sa obtina premii si clasari pe podium. El alearga pentru el si pentru placerea competitiei. Iar atunci cand esueaza pentru prima data, realizeaza ca au fost 3 motive pentru acest esec: 1. Nu s-a antrenat suficient. 2. Nu s-a antrenat suficient si 3. Nu s-a antrenat suficient. Poate parea o aroganta insa cititind aceasta autobiografie iti dai sema ca nu e asa. E pura realitate.murakami3

Murakami a avut parte de numeroase impliniri pe plan sportiv (a alergat un maraton singur pe distanta Atena – Marathon, a alergat un Ultramarathon si a participat la numeroase triatloane) insa in acelasi timp s-a lovit si de esecuri: a experimentat acel “runner’s blues” (criza a alergarii in urma careia nu isi mai gasea motivatia), s-a blocat la un triatlon si a fost descalificat intrucat nu a reusit sa termine proba de inot. Chiar el insusi afirma ca “la o anumita varsta fiecare o ajunge la un varf al performantei fizice”. Insa important e sa nu te opresti atunci cand incepi ca cobori ci trebuie sa continui. Viata inseamna urcusuri si coborasuri, nu doar alergare in linie dreapta.

Cine se asteapta sa gaseasca in aceasta carte sfaturi despre cum sa alergi, cum sa devi un alergator mai bun, cum sa te pregatesti pentru anumite concursuri, etc., poate nici sa nu mai incerce sa o citeasca. Scopul ei nu este acesta. Scopul este de a impartasi cu cititorii experiente de viata, emotii ale curselor (cu adevarat impresionante gandurile si ceea ce simte autorul inainte, in timpul si dupa Maratonul de la New York) dar si de a-i motiva in a face ceea ce le place. Pentru ca daca gasesti ceva ce iti place si te motiveaza cu siguranta vei reusi sa faci acel lucru bine.