Cu Summits’ Experts pe Creasta Zaganului

Se iau cateva bucati de corporatisti (mai mult sau mai putin sportivi) si se alatura grupului format de Summits’ Experts si se pleaca in (prima) expeditie montana dupa multi ani de stat la distanta de tot ceea ce inseamna munte. Rezultatul: dragoste la prima vedere si o legatura speciala cu muntele. In continuare va redam experienta noastra in frumosii Munti Ciucas, alaturi de niste oameni minunati.

12400833_1109437499080232_4101618787959542982_n

Intamplator, pe data de 21 decembrie, cand alergam alaturi de gasca de la Nike+ Run Club, am aflat de Summits’ Experts si de expeditia pe Creasta Zaganului pe care urmau sa o organizeze in perioada 9-10 ianuarie 2016. Putin nehotarati, insa cu entuziasm, am acceptat provocarea.

Astfel, pe data de 9 ianuarie, la ora 06:30 ne-am echipat si am pornit spre Cheia. Locul de intalnire a fost pe DN22A, la intersectia cu drumul care duce spre Cabanele Silva si Muntele Rosu. Din cauza zapezii, nu am putut ajunge cu masinile (cel putin nu cu cele mici) pana la cabana insa am incarcat bagajele in masina cabanierului si in inca 2 masini echipate corespunzator,  iar noi am facut o mica plimbare de incalzire pana la Cabana Silva. Acolo, ne-am cazat si apoi ne-am echipat corespunzator, ni s-a facut un mic instructaj si am primit in custodie cate un piolet si coltari.

Vremea se anunta frumoasa, am inceput ascensiunea spre cucerirea crestei cu entuziasm, ne-am dat gecile de ski jos si plin de voiosie am mers vreo 2 ore (cu pauza de ceai desigur). Insa cum vremea la munte se schimba in cateva minute, ne-am trezit inconjurati de ceata, vantul a inceput sa se inteteasca si viscolul si-a facut simtita prezenta. Am pus din nou gecile pe noi, am completat echipamentul sumar cu buff-uri, ochelari si manusi de ski si am continuat urcarea. Dupa putin timp ghizii nostri au luat decizia sa folosim coltarii primiti si uite asa am aflat cum e cu adevarat iarna pe munte. Onoarea mare a venit cand, dupa mai multe incercari de a gasi o pereche de coltari marime mica (asta ca sa nu supunem de copii), am primit o pereche de coltari care doar in 2015 “au facut de 3 ori Mont Blanc-ul”. Parca am dobandit un alt elan si urcarea pana la Varful Gropsoarele (1883m) a fost mai usoara, in ciuda vremii. Conform programului, trebuia ca o parte dintre cei mai experimentati sa continue pe creasta iar cei incepatori sau care simteau ca nu mai puteau continua sa coboare spre cabana. Insa starea vremii nu a permis acest lucru, si din motive de siguranta ghizii au decis ca toata lumea sa se intoarca la cabana. Imbujorati si plini de energie, am revenit la cabana unde in loc sa ne bagam in pat la somn, am stat la masa si am ascultat povesti la gura sobei. Ascensiuni in cei mai inalti munti ai Europei dar si trasee de vis in Romania, oameni simpli, plini de modestie, oameni extraordinari, exemple demne de urmat, oameni care ne-au primit cu prietenie alaturi de ei. Toate acestea ne-au impresionat si ne-au facut sa ne simtim extraordinar.

Dupa o zi lunga a urmat o odihna binemeritata. Cazarea de la Cabana Silva nu este pentru cei fitosi: se face la casute echipate modest dar suficient (2 paturi de o persoana, o masuta, un cuier, o priza si un calorifer electric), cu baia si dusurile la comun. Insa intimitatea locului si paturile moi, alaturi de paturi din lana, ne-au oferit un somn demn de un hotel de 5 stele.

A doua zi, inviorarea si pornim din nou la drum. De data aceasta vrem sa exploram o poteca veche, nemarcata insa, ajungem la un refugiu unde, analizand starea zapezii, ghizii decid ca nu vom mai parcurge acest traseu. Totusi ne fac propunerea sa urcam pana la Cabana Ciucas, o urcare de o ora pe un drum forestier. Zis si facut. Urcarea nu a fost deloc usoara, panta abrupta insa peisajele de la final merita tot efortul. Am admirat privelistea de pe platou, ne-am delectat cu un ceai fierbinte si o bere Ciucas (ca deh, doar eram acolo) si apoi am pornit inapoi spre Cabana Silva iar de acolo, cu mare, mare regret, inapoi spre Bucuresti.

Si acum cateva date financiare: despre costurile excursiei si preturi din zona (ce am consumat noi):

Cost expeditie: 160 lei/pers (a inclus cazarea la casute, cina de sambata seara  si micul dejun de duminica dimineata)

Transport Bucuresti-Cheia (auto propriu, dus-intors): 100 lei

Preturi Cabana Silva:

  • Bere Zaganu = 8 lei
  • Ciorba =7-8 lei
  • Apa plata/minerala 0.5l = 3.5 lei
  • Cafea = 5 lei

Preturi Cabana Ciucas:

  • Bere Ciucas = 6 lei
  • Ceai = 5 lei
  • Ciocolata calda = 5 lei
  • Sucuri 0.5l = 5 lei

Multumim Tudor Mazilu pentru frumoasele poze!

Abia asteptam noi aventuri cu Summits’ Experts!