Joe Simpson – Culmile neantului (Touching the Void) – carte & film

Joe Simpson este un alpinist, scriitor si autor de discursuri motivationale devenit o legenda in lumea iubitorilor de munte pentru cucerirea in anul 1985 a varfului Siula Grande (6344m) din lantul muntos Cordillera Huayhuash din Anzii Peruvieni, necucerit anterior incercarii lor.

Aventura sa, alaturi de bunul sau prieten Simon Yates, aproape l-a costat pe Joe viata iar lupta sa pentru supravietuire este un exemplu a ceea ce pot face corpul si mintea umana in situatii extreme. Povestea impresioneaza prin sinceritate, fiecare dintre cei doi protagonisti asumandu-si deciziile luate in momente critice, chiar daca uneori prietenii apropiati si nu numai le-au criticat aspru.

Cartea a aparut in anul 1988 iar 15 ani mai tarziu a fost ecranizata sub forma unui documentar, in regia lui Kevin MacDonald. Si avand in vedere ca avem de ales intre a citi cartea (aprox 250 pagini) si a vedea filmul (150 minute), ce recomandam noi? Ei bine, le recomandam pe amandoua. In primul rand cartea pentru ca ofera cateva detalii in plus fata de film, in special in perioada premergatoare ascensiunii pe summit, precum si detalii privind accidentul lui Simpson si decizia controversata a lui Yates. In al doilea rand recomandam si documentarul intrucat contine mai multe impresii si puncte de vedere (pe langa ale lui Yates, apar si declaratiile lui Richard Hawking, cel care i-a insotit in tabara de baza pe cei doi alpinisti). In plus, filmul ofera spectatorului si o viziune asupra a ceea ce inseamna Alpii Peruvieni si Siula Grande.

Cartea o gasiti in limba engleza la Bookster sau pe Amazon iar mai jos aveti filmul in versiunea Youtube. Lectura & vizionare placuta!