Bronhoconstrictia indusa de efort (BIE)

Tusiti, respirati greu si cu suierat atunci cand faceti exercitii? Daca da, atunci este foarte probabil sa aveti bronhoconstrictie indusa de efort (BIE). Acest lucru se intampla atunci cand bronhiile (tuburile care aduc aerul in plamani) se ingusteaza din cauza exercitiului fizic, cauzand simptome de astm. Se estimeaza ca 300 milioane de oameni sufera de astm conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar exercitille fizice intense le fac rau.  Totusi cei cu BIE nu sufera de astm iar acest tip de dificultati in respiratie il pot intampina si cei care au probleme cu diverse tipuri de alergii.

exercise induced asthmaSimptome

Daca aveti BIE, puteti avea probleme de respiratie de la 5 la 20 minute de la finalizarea activitatii fizice. Principalele simptome pot fi:

 • Respiratie greoaie, sacadata, adesea insotita de un suierat;
 • O senzatie de apasare in cosul pieptului;
 • Tuse;
 • Dureri in piept (foarte rar)

Triggeri (cauze)

Cei cu BEI sunt foarte sensibili atat la temperaturi scazute, cat si la aer uscat. Aerul este in general incalzit si umidificat in procesul de respiratie prin intermediul nasului insa, in timpul exercitiilor fizice intense, respiratia tinde sa se faca mai mult pe gura. Acest lucru permite aerului rece si uscat sa ajunga mai usor in partea inferioara a plamanilor, cauzand simptome astmatice. La acest factor se mai adauga poluarea aerului, niveluri ridicate de polen si virusi care pot declansa infectii ale sistemului respirator. Alte posibile cauze ale acestor simptome pot fi: faptul ca nu sunteti in forma, aveti alergii nazale nediagnosticate sau superficial tratate sau aveti probleme cu corzile vocale.

Diagnosticarea

Respiratul greu si senzatia de apasare in piept sunt simptome serioase si trebuie neaparat sa va adresati medicului generalist sau medicului de familie. Acesta va poate ajuta cu:

 • un istoric detaliat al starii de sanatate
 • realizarea unui test de respiratie (spirometrie)
 • urmarirea evolutiei starii de sanatate

Daca spirometria indica faptul ca aveti astm, medicul va poate recomanda un tratament pe baza de salbutamol si daca dupa tratament se constata o imbunatatire, cel mai probabil diagnosticul de astm este corect. In cazul in care rezultatul este negativ, se pot continua investigatiile cu un test de provocare bronsica. Astfel veti fi supusi unui exercitiu fizic intens (joc in aer liber sau alergare pe banda) in timp ce medicul va monitoriza cantitatea de aer pe care o puteti expira, inainte si dupa exercitiu fizic intens. Daca dupa exercitiu ati expirat mai putin aer, atunci problema poate fi bronhoconstrictia indusa de efort.

Tratament

Primul pas consta in stabilirea unui plan de tratament impreuna cu medicul specialist. BIE, asociata cu astmul general, este controlabila cu ajutorul medicatiei specifice luata regulat (fie sub forma de pastile sau sub forma de inhalator), sau cu ajutorul mediacatiei ocazionale, strict inainte de inceperea exercitiului fizic (cel mai frecvent pe baza de salbutamol).

In plus fata de medicatie, sunt foarte importante exercitiile de incalzire si respiratie pre si post antrenament. De asemenea trebuie redus nivelul efortului fizic in cazul aparitiei simptomelor de viroza respiratorie, atunci cand temeperatura aerului este scazuta, atunci cand nivelul de polen din aer este ridicat (in special in luna mai) si atunci cand nivelul de poluarea al aerului este ridicat (preferabil a se evita zonele cu un trafic intens).

Activitati recomandate

Scopul unui tratament este de a tine sub control BIE si de a va bucura din plin de activitatile preferate. Totusi, existe o serie de activitati care sunt de preferat in cazul in care sunteti diagnosticat cu BIE. De exemplul inotatorii sunt expusi unui aer cald si moale, care nu declanseaza simptome de astm. De asemenea, inotul ajuta la intarirea musculaturii partii superioare a trunchiului.

Mersul pe jos, drumetiile si ciclismul lejer sunt si ele activitati recomandate. Sporturile de echipa care necesita intervale scurte de efort intens, cum ar fi basebalul, forbalul american sau alergarile pe termen scurt sunt de asemenea preferabile celor care necesita o activitate fizica intensa cum ar fi fotbalul, baschetul, hockey sau alergarile pe distante lungi.

Activitatile pe timpul iernii, cum ar fi schiul de tura sau hockey-ul pe gheata pot de asemenea inrautati aceste simptome insa cu o diagnosticare din timp si un tratament adecvat, majoritatea celor cu BIE pot participa si face performanta in orice sport.

Cand consultam medicul alergolog?

Pe langa simptomele astmatice care ne fac sa mergem la medic pentru diagnosticarea bolii, exista cateva situatii in care trebuie sa trecem pe la medic chiar si cand urmam un tratament (si nu ne referim aici la partea de monitorizare si prescriere medicamente):

 • simptomele din timpul exercitiilor sportive sunt neobisnuite si tratamentul urmat nu pare eficient;
 • ati experimentat anafilaxie indusa de efort (cu sau fara factorul alimentar);
 • aveti o istorie medicala cu astmul si doriti sa faceti scufundari.

Sfaturi utile

 • Nu asteptati pana in ultimul moment si reactionati inca de la primele semne de tuse, respiratie grea si dificultati in practicarea unor activitati sportive;
 • Mersul pe jos, drumetiile si ciclismul usor sunt activitatile ideale daca aveti BIE;
 • Activitatile pe perioada iernii pot accentua simptomele specifice BIE;
 • Cel mai bun mod de a va simti bine si de a practica sportul chiar daca aveti BIE se face cu ajutorul medicului specialist.