Turte coapte ca pe plita bunicii

In interviul acordat, Tavi ne povestea ca este pasionat de gatit. Intrucat am avut ocazia sa gustam putin din ceea ce a gatit el, mai jos va prezentam reteta sa de “turte coapte ca pe plita bunicii”..facebook_1459846611764

E nevoie de :

  • ~ Jumatate de Kg de faina de orice fel ( dar de preferat fara prea multi aditivi );
  • Un praf de sare;
  • Jumatate de lingurita de zahar;
  • Cam o jumatate de lingurita ( plina ) de drojdie proaspata – asta inseamna cam aproape jumatate de pachetel mic;
  • O cana de apa calda ( nu fierbinte ci calda atat cat suporta mana de cald, fara sa friga );
  • O lingura sau doua de ulei de masline ( nu altul );

Intai si intai, drojdia se dizolva in putina apa calduta si cu zaharul. Nu se amesteca niciodata drojdia cu sarea pentru ca sarea anuleaza efectul drojdiei. Se lasa putin deoparte.

Separat, pe masa, se face o gramada din faina, amsetecata cu praful de sare si in mijlocul ei se face o gaura in care se pun amstecul de drojdie si uleiul de masline care va da elasticitate aluatului.

Se amesteca usor usor cu faina din cea mai apropiata margine a craterului, dupa care cand devine vascos se aduce restul de faina de pe margine si se incepe framantatul energic. Daca e prea lipicios se mai adauga faina, daca e prea tare se mai adauga apa si se regleaza apoi cu faina pana se obtine consistenta unei plastiline moi, incalzite in palma.

Aluatul astfel facut se pune intr-un vas ( nu metal ) sau pe un fund de lemn si se acopera cu un prosop de bucatarie. Se tine sa creasca la cald ( pentru a creste mai repede ) cam pana aproape isi dubleaza volumul.

Pe foc se pune fie o oala/gratar de fonta, fie tigaie sau tabla simpla. Este cea mai buna fonta, ptr ca transmite cel mai uniform si mai bine caldura. Daca nu avem fonta se coc fie in tigaia de teflon fie pe tabla normala.

Se rup din aluatul crescut bucati cam cat pumnul si se intind cu sucitorul si faina (caci altfel se vor lipi de blatul mesei). Cand fonta sau tigaia/tabla este incinsa se pun turtele la copt. Nu le faceti prea subtiri caci au tendinta sa se umfle cu aer. Se intorc cand sunt rumene pe cealalta parte iar dupa ce s-au copt se pun una peste alta si se acopera cu prosop pentru a ramane calde – drojdia actiuneaza si dupa coacere.

Daca se consuma dupa o zi trebuiesc reincalzite ptr a fi mai elastice.

Pofta buna!