Maratonul Bucuresti, masinile, blocajele si haterii

S-a terminat si ultima editie de anul acesta a Maratonului Bucuresti. Am alergat, ne-am distrat, am socializat, a fost bine per ansamblu. Foarte putine probleme, din punctul nostru de vedere. Vremea a fost frumoasa, lucru care a contribuit din plin la atmosfera exceptionala. Ajungem acasa, ne uitam pe Pro Tv si ne bucuram ca un post mare de televiziune (si nu cred ca au fost singurii) au alocat cateva minute evenimentului.

A doua zi suntem intrebati de un amic al site-ului “Ati vazut postarea lui Mandruta?”. Curiosi din fire, stiindu-l pe Lucian Mandruta un sportiv amator, ne uitam, citim atenti, era totul in regula, chiar ne-a placut foarte mult ce a scris. Ca sa facem un mic sumar: se pare ca au fost multi care au suferit groaznic din cauza blocarii in trafic. Ii zicem amicului: “Foarte ok postarea, total de acord, i-am dat si like”, iar replica ne loveste: “Aaa… postarea e ok, dar uitati-va la comentarii”. Am petrecut mai bine de o ora citind comentarii care mai de care, pline de ura, anagramate! Pentru moment ne-am socat. Noi chiar credeam ca oamenii in general sunt de acord cu acest gen de evenimente care promoveaza o viata sanatoasa.
Am stat siam incercat sa privim un pic obiectiv: poate oamenii au dreptate…insa nu ne-a lua mult pana am concluzionat ca nu, nu suntem de acord cu haterii iar mai jos gasiti si motivatia noastra:

  • Existau alternative la aglomeratia in trafic : metrou sau RATB;
  • Se puteau folosi aplicatii online si de smartphone (Waze) care iti dau rute alternative;
  • Chiar daca nu esti alergator, poti veni la eveniment, ca participant sau ca spectator, ai sa fi surprins cat de interesant este;
  • Se putea amana plecarea sau sa optimiza timpul de plecare, noi refuzam sa credem ca duminica, 9 octombrie, la ora 9 dimineata, jumatate din bucuresteni aveau urgente;
  • Daca chiar esti departe de metrou sa incerci sa mergi cu masina pana la o gura de metrou apropiata (noi asa am facut) si la metrou chiar nu erau ambuteiaje;
  • Daca era o urgenta si salvarea trebuia sa treaca pe acolo, cu siguranta trecea;
  • Un maratonist nu poate alerga in cerc pentru ca intervine oboseala psihica;
  • Este cel mai mare eveniment de acest gen din Romania (singurul unde vin elite internationale);
  • In toata lumea se blocheaza artere importante pentru desfasurarea unui eveniment de o asemenea anvergura (Ex: Berlin sau Paris unde sunt anual peste 40.000 participanti in timp ce la Bucuresti au fost aproximativ 14.000);
  • Un maraton/semimaraton de o asemenea anvergura trebuie sa il organizezi intr-o zona importanta care cuprinde multe obiective turistice ale orasului respectiv, din acest motiv si desfasurarea pe o suprafata mare, nerepetitiva.

Ni sa parut o atitudine perfect romaneasca in randul hateri-lor: daca mie nu imi place, sa se interzica! De ce sa stau eu in trafic pe Valea Prahovei daca nu merg la schi? De ce sa ocoloesc jumatate de Bucuresti pentru nu stiu ce concert, nici nu stiu cine e “Andrei Rieu” asta? De ce sa ocoloesc eu 5 km pentru 13000 de oameni care nici macar nu sunt profesionisti, majoritatea? Parade, proteste, evenimente culturale stradale? Nici gand!

Problema nu sunt astfel de evinemte, problema este ca nu avem infrastructura, piste de bicilete, piste de alergare pentru antrenamente, bazine de inot, etc. Daca aveam de 3 ori mai multe statii de metrou nu s-ar mai fi plans nimeni ieri (sau foarte putini). Eu cred ca unii chiar au fost deranjati dar trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca asta este situatia, cum am scris si mai sus, nu mergem la schi dar daca vrem sa mergem pe Valea Prahovei iarna ne asumam, incercam sa ne organizam timpul astfel incat sa evitam cat se poate aglomeratia. Nu avem de ce sa acuzam pe cei care vor sa mearga la schi ca blocheaza traficul, este dreptul lor. Putem sa acuzam autoritatile pentru ca nu incearca sa rezolve problema insa trebuie sa tinem cont de un lucru: cand esti in trafic si te plangi de blocaj de trafic, adu-ti aminte: TU esti traficul!

Ar trebui sa ne bucuram ca sunt oameni, ca organizatorii de la Raiffeisen Bucharest Marathon, care isi dedica timpul si energia pe parcursul a mai multori luni,sa organizeze astfel de evenimente.

Pe cei care ne-au acuzat ieri ca am blocat ieri Bucurestiul ii invitam cu drag la semimaratonul din primavara, macar ca simpli spectatori. Fara masini. Fara nervi. Fara claxoane. Doar cu o minte deschisa. O sa intelegeti de ce ne place atat de mult!

mib final