Vlad Tanase – 6633 Arctic Ultra – Drumul spre mine

La o prima vedere Vlad Tanase pare un tip plapand, nu foarte inalt, nici plin de muschi ci doar un om obisnuit. Insa 6633 nu e despre muschi si despre aspectul fizic. 6633 este considerata a fi una dintre cele mai dificile curse de anduranta de pe planeta. Si nu atat din punct de vedere fizic cat psihic.

La cateva luni dupa aceasta impresionanta performanta, Vlad ne povesteste despre cum a perceput el aceasta cursa, despre dificultatile intampinate inca de la incoltirea ideii de a participa si pana la emotiile trecerii linii de finish cu steagul Romaniei in mana.

Cum a inceput totul? Pai cu gasirea intamplatoare a cursei in cadrul unui top al celor mai dificile maratoane si culminand cu ideea lui Andrei Rosu de a face inscrierea. Insa acesta a fost doar primul pas, greul abia urma sa inceapa: gasirea unor sponsori. Si adevarul este acesta: e foarte dificil sa gasesti sponsori care sa sustina sportivii amatori, mai ales intr-o asemenea cursa de care foarte putina lume din Romania stia. Pasionati de fundraising, Andrei si Vlad au decis ca este o oportunitate buna sa faca ceva si alaturi de Viitor Plus si Andrei Gligor au pus bazele proiectului “Aleg sa impaduresc” (n.r.: Andrei Gligor a alergat in vara in conditii diametral opuse reusind sa finalizeze cu succes Marathon des Sables, o cursa de 250 km prin desertul Sahara). Revenind la ceea ce spuneam mai devreme, fara un plan de marketing concret care sa garanteze obtinerea unei expuneri pentru posibilii sponsori, cei doi s-au indreptat catre cunostinte si prieteni. Si astfel au reusit sa stranga fondurile necesare inscrierii, deplasarii si asigurarii echipamentului.

Pentru a ne introduce in atmosfera, Vlad povesteste si cum a decurs antrenamentul pre-cursa precum si primele zile din Canada, dinaintea startului. Momente personale, momente frumoase si emotionante care ne-au tinut cu sufletul la gura.

O data ajunsi la linia de start, pentru Vlad a inceput adevarata provocare, atat fizica, cat si psihica. Fizica datorita bataturilor si a iritatiilor de la picioare sau din alte zone mai intime. Daca la inceput avea o batatura la calcai si 1-2 la degete, in final picioarele lui ajung sa ii fie bandajate pana la genunchi. Apoi problema somnului: in asemenea conditii vitrege si cu o asemenea distanta, nu se punea problema unui somn odihnitor, de minim 6 ore pe noapte (desi au fost voci rautacioase care i-au acuzat pe baieti ca ar fi dormit confortabil cate 6 ore pe noapte la caldura si apoi s-ar fi plimbat pana la urmatorul punct). Cel mai greu de suportat insa a fost partea psihica a cursei. Dupa cum declarau si organizatorii 90% din cei care abandoneaza cedeaza psihic nu fizic.

Ultra-maratonul-6633-Arctic-UltraCu toate acestea baietii au reusit sa faca o figura frumoasa, steagul Romaniei fluturand pe podium de 2 ori (locul 1 pentru Tiberiu Useriu si locul 3 pentru echipa formata din Vlad si Andrei). Si au mai reusit o premiera: au fost primii oameni care au terminat in echipa aceasta cursa, in ciuda neincrederii organizatorilor.

Va invitam sa cititi cu drag cartea lui Vlad si sa aflati toate detaliile picante (da, inclusiv cu usturoi :) ) si cand va mai plangeti de gerul de afara aducati-va aminte la ce temperaturi au alergat si dormit baietii acestia.

Cartea o gasiti la Quantum Sports, unul dintre sponsorii lui Vlad in aceasta cursa. Click aici pentru comanda.