Liga de … alergare

Da, ai citit bine, nu e Liga I de fotbal ci una de alergare. E adevarat neoficiala, fara sponsori, fara transferuri scumpe si fara blaturi. Pe scurt este voba de grupul de alergare Share Your Run (SYR pe scurt) unde fiecare participant isi posteaza alergarile, se dau sfaturi si se leaga prietenii. Vazand postarile, fondatorului grupului, Dan Spataru, i-a venit o idee: sa creeze un fel de campionat care sa ii motiveze pe membrii sa isi imbunatateasca performantele si sa aiba o motivatie de a iesi din casa cel putin o data pe saptamana. dan“În contextul în care pe alte grupuri, oamenii postau alergări, dar erau deseori priviți ca laudaroşi, comentați cu ironie sau chiar blamați, a apărut în august 2016 grupul Share your run. Nu aveam serviciu și nici copil pe atunci, așa că aveam timp suficient. S-a dorit a fi unul de nișă, dacă putem spune așa, unde oamenii să își împărtășească experiențele de alergare, dar nu doar un link din aplicație, ci și cum au trăit momentul, chestii amuzante, sfaturi pentru ceilalți. Deși ne mai întâlnim să alergăm împreună, grupul oferă libertatea fiecaruia de a face mișcare unde și când poate. Deși avem și câțiva atleți profesioniști printre noi, marea majoritate este formată din amatori pasionați. Unii începători care găsesc motivație să pornească pe un “drum” sportiv sănătos, iar alții ceva mai avansați care încearcă să își îmbunătățească performanțele. În dorința de a motiva cât mai mulți, încă de la început au existat concursuri care au antrenat spiritul competițional din noi, dar cel mai important proiect este #ligaSYR. Început prin noiembrie 2017, acest sistem de ligi încearcă să imite competițiile din diferite sporturi cu diferite niveluri de “performanță”, clasamente, promovări și retrogradări. Ca să nu fie vreo urma de “discriminare”, punctele nu se acordă doar pentru cei mai rapizi sau rezistenți, ci și pentru cei care știu să prezinte într-un mod cât mai interesant. Astfel, am descoperit destui poeți, fotografi și reporteri printre membrii grupului, dar și momente în care, măcar de dragul ligii, oamenii au ieșit la o mică tură pe ploaie, frig sau zăpadă. In concluzie, scopul grupului și al ligii este același: să facem mișcare, indiferent de moment, nivel, loc sau cu cine și apoi să împărtășești cu ceilalți.” (Dan Spataru – Fondator Grup Share Your Run si #LigaSYR)

#LigaSYR se desfasoara ca o competite impartita pe 4 divizii: DIAMOND, GOLD, SILVER si BRONZE. Fiecare divizie are 15 membrii si la fel ca in fotbal, la finalul sezonului se promoveaza/retrogradeaza.

Cateva detalii despre aceasta liga (extras din regulament)
1. Cine participa? Oricine, membru al grupului Share your run
2. Cand ma pot inscrie? ORICAND, fiind alocat in ultima divizie disponibila si acumuland puncte doar pt etapele la care participi
3. Cum se desfasoara? O ETAPA PE SAPTAMANA (luni-duminica) cu cate o singura alergare care puncteaza la categoriile: distanta, viteza si prezentare (vezi mai jos baremul)
4. Cum se puncteaza? Fiecare va posta alergarile (in ziua in care au fost facute, indiferent daca sunt antrenamente sau curse), ca si pana acum, OBLIGATORIU TREBUIND SA MENTIONEZE CU CARE PARTICIPA (HASTAG #ligaSYR). IN CAZ DE LIPSA HASTAG, NU SE VA PUNCTA!!!. Se accepta orice aplicatie (Garmin, Strava, Endomondo etc), recomandat fiind sa faceti si o descriere, puneti cateva poze, chestii amuzante etc pentru a lua puncte la prezentare. ATENTIE! POSTAREA SA FIE VIZIBILA DE CATRE TOTI si, de preferat, fara print screen, ci doar link din aplicatie.
5. Ca să punctezi la viteză, trebuie să ai și distanță de minim 1p.
6. Sunt avantajati vitezistii sau long-runnerii? Nu, pentru ca ponderea criteriilor care puncteaza va fi diferita, de la o etapa la alta (50%, 30%, 20%), avand totusi un echilibru pe tot sezonul intre categorii
7. Care e structura diviziilor? Cei mai buni dupa sezonul pilot vor fi repartizati in Diamond, apoi Gold, Silver si Bronze, CATE 15 IN FIECARE DIVIZIE. Retrogradeaza/promoveaza ultimii/primii 5. Daca ultima divizie este incompleta, promoveaza/retrogradeaza mai putini (max 4 membri =>1 promovat, maxim 8 membri => 2 promovati, maxim 10 membri => 3 promovati, maxim 12 membri => 4 promovati)
8. Cum se face departajarea, in caz de egalitate de puncte? Distanta mai mare alergata, in cursul sezonului

Sistem de punctaj: 
Distanta: 
Puncte Fete/Baieti
5 min 15km/min 20km
4 min 11km/min 15km
3 min 7 km/min 10km
2 min 4km/min 5km
1 min 1km/min 2km
Viteza (min/km)
Puncte Fete /Baieti
5 max 4:30/max 4:00
4 max 5:00/max 4:30
3 max 5:30/max 5:00
2 max 6:30/max 6:00
1 max 8:00/ max 7:00
Prezentare (punctaj comun, acordat in prima zi dupa etapa: luni)
Se dau de la 1 la 5 puncte cu plusuri pentru: descriere frumoasa, ceva amuzant, poze, nr de like-uri, conditii speciale, traseu desenat etc. Aici e la latitudinea fiecaruia sa impresioneze cum stie, iar admin-ul va incerca sa fie cat mai “obiectiv”.

Program Sezon 1 Ponderi (P=prez, D=dist, V=viteza)

Etapa 1: 1-7 ianuarie (50%P, 30%D, 20%V)
Etapa 2: 8-14 ianuarie (50%V, 30% P, 20%D)
Etapa 3: 15-21 ianuarie (50%D, 30%V, 20%P)
Etapa 4: 22-28 ianuarie (50%P, 30%D, 20%V)
Etapa 5 29 ianuarie-4 februarie (50%V, 30% P, 20%D)
Etapa 6: 5-11 februarie (50%D, 30%V, 20%P)
Etapa 7: 12-18 februarie (50%P, 30%D, 20%V)
Etapa 8: 19-25 februarie (50%V, 30% P, 20%D)
Etapa 9: 26 februarie-4 martie (50%D, 30%V, 20%P)
Etapa 10: 5-11 martie (50%P, 30%D, 20%V)
Etapa 11: 12-18 martie (50%V, 30% P, 20%D)
Etapa 12: 19-25 martie (50%D, 30%V, 20%P)

Ce spun participantii despre #LigaSYR

cristina mann“Am descoperit grupul Share Your Run (SYR) dupa Semimaratonul Bucuresti 2017, cand l-am cunoscut, intre altii, pe Dan (the master mind). Primele luni pe grup nu prea am postat, mi se parea ca nu e fix locul meu, simtindu-ma cumva prea “incepatoare”. Am profitat insa din plin de perioada asta pentru a cunoaste mai multi oameni (nu prea aveam prieteni alergatori inainte), de a discuta despre alergare si antrenamente, de a fura meserie. Considerand scopul grupului, LigaSYR pare cumva o idee fireasca, insa pana la punerea in practica si functionarea sa, e cale lunga (poate cea mai mare problema fiind, ca in orice chestiune ce implica un grup mai mare de oameni, gasirea echilibrului pentru “impacat si capra si varza”). 
     Recunosc, eu sunt o fire destu de competitiva. Consider ca e sanatos, si multe reusite in viata le datorez acestei trasaturi (pe plan personal sau profesional). Poate daca la primul concurs de alergare la care am participat, nu as fi iesit pe podium, nu as mai fi alergat niciodata la concursuri. In acest context, LigaSYR e ocazia perfecta – un simplu alergator amator fiind – sa combin antrenamentele, cu competitia, cu largirea cunostintelor si, nu in ultimul rand, cu interactiunea umana sau, daca vreti, nasterea si consolidarea unor prietenii. 
     Gaselnita LigaSYR imi permite – poate obositor pentru altii – sa mai adaug si o nota de ceea ce numesc eu creativitate personala, descrierilor alergarilor. Este o nuanta a acestei competitii care imi surade mie personal. Insa alti alergatori, in mod cert vor puncta alte aspecte ca fiind punctul crucial pentru participarea la LigaSYR. Ce imi doresc sa subliniez, astfel, este ca pentru fiecare fire de alergator, LigaSYR poate prezenta atractivitate. 
      LigaSYR in mod cert a imbiat oameni la alergare, fie ei mai experimentati, fie mai incepatori. E o punte buna intre alergarea solitara si alergarea alaturi de alti oameni. Dincolo de toate, eu una probabil voi ramane intotdeauna fidela alergarilor dimineata, la rasarit, singura. Alergarea va ramane, pentru mine, mereu, in primul rand un transformator al energiei negative si o sursa de bine in viata mea. Insa, grupul si liga SYR reprezinta un mediu in care pot da putin frau liber laturii mele competitive, iesind in acelasi timp usor din zona de comfort, prin interactiunea cu ceilalti si prin sinceritatea pe care uneori ma trezesc afisand-o.”  (Cristina Mann – DIAMOND)

 

marius enescu     “Eu sunt genul de alergator visator, solitar, disciplinat, dar si competitiv. Imi aleg rutele de alergare astfel incat sa se potriveasca cat mai bine cu programul meu, ceea ce inseamna ca de cele mai multe ori plec direct in alergare din punctul in care ma aflu. Foarte rar ma alatur unui grup organizat in aer liber. Tocmai aici exceleaza grupul Share your run si mai ales #ligaSYR. Ne ofera un cadru pentru a ne cunoaste mai bine cu alti alergatori similari, a le cunoaste povestile interesante (si inspirationale), sa impartasim informatii si experiente si sa construim o comunitate frumoasa si unita, toate acestea fara sa impacteze in niciun fel stilul nostru de viata. Practic, spargem toate barierile clasice. 
     Oricine poate participa in #ligaSYR indiferent unde se afla sau la ce nivel se situeaza. ” (Marius Enescu – DIAMOND)

 

ioana stefana vaida     “LigaSYR te prinde instant si iti da multa incredere in tine ca alergator.
Este un mecanism complex desi totul pare simplu la prima vedere, deoarece pune accent si pe partea sociala a fiecarui alergator,aspect care in curse nu este punctat.
      Ce imi place cel mai mult este ca toti pornim de la acelasi nivel si fiecare poate evolua folosindu-si atuurile sale.In curse totul e clar: castiga cine are viteza! Aici esti provocat pe trei planuri: distanta,viteza si prezentare. Este o joaca frumoasa!” (Ioana Stefana Vaida – SILVER)

 

Constandan Cornelius“Alergarea schimbă destine, și cred că nu-s singurul care susține asta. Legat de #ligasyr, o pot numi o comunitate, în care fiecare prin postările sale ajută la motivarea reciprocă. (fără să vrem), Această pasiune, puțin diferită față de a altora( butonisti de telecomandă) ne a întreține vie, această flacără a alergări. Nu contează cât de vitezetoman ești, distanțele făcute, dacă nu o transformi într-un stres, ea îți aduce o mulțime de beneficii. Important este să faci ceea ce-ți place, să-ți depășești propiile limite, puțin câte puțin. Cu toți avem ”zile fără chef” dar uitându-mă peste postările după grup, mi-am făcut curaj să ies afară cu gândul să fac măcar 8km, m-am întors bucuros că mi-a ieșit un 21km,( da, într-o zi de fără chef) fără geluri și alte ”jucari”. Da. Alergarea schimbă destine. Mai am putin si ”sarbatoresc” 6 anisori de alergari, in care am obtinut un carusel de emotii, bucuri, recorduri, esecuri, accidentari, dar magia asta a alergari continua mereu sa ma fascineze.”  (Constandan Cornelius – SILVER)

 

oana elena

     “În general eu nu prea ader la ideea de grup sau o fac foarte rar însă Share your run este o excepție. Acest grup adună atât alergători profesioniști cât și simpli amatori care vor fie doar să fie în formă, fie și-au descoperit spiritul competițional recent și vor să devină din ce în ce mai performanți. Motivul pentru care am reușit să mă apropii de SYR se datorează atmosferei de comunitate unită, iar concursul început mai mult sau mai puțin serios în luna decembrie a pus punctul pe i și ne-a stimulat să muncim și mai mult dar și de a învăța unul de la celălalt.
     Aspectul care mie mi se pare că întărește ideea de grup este prezentarea antrenamentului desfășurat. Astfel, postările nu rămân niciodată monotone, doar cu distanță, timp și pace ci accentuează trăirile participantului, senzațiile avute în condiții de stres fizic, modul în care a reacționat în momente imprevizibile sau aspecte ale alergării ce i-au adus cele mai mari satisfacții. În consecință, cu fiecare relatare, reușești să primești un feedback din partea celorlalți alergători ce se identifică cu tine și ești încurajat pentru a-ți îmbunătăți alergările în mod constant.
     Alt avantaj al acestei ligi este acela că fiecărui alergător îi sunt recunoscute munca și antrenamentele din spatele competițiilor, indiferent de nivelul său. Sunt alergări ale amatorilor ca mine care pentru unii profesioniști sau pentru publicul larg nu înseamnă nimic dar pentru nivelul meu reprezintă totul; reprezintă foarte multă muncă pe care nici măcar nu îmi imaginam că o pot face cu trei ani în urmă când nici măcar nu alergam. Ajungi într-un concurs, dai tot ce poți mai bun, poate până în pragul colapsului, dar dacă nu ești premiat pare cumva că toată munca ta nici măcar nu a existat. Aici intervine și contează foarte mult susținerea grupului care îți recunoaște implicarea și îți restaurează încrederea că ceea ce faci nu este în zadar, fapt ce contează foarte mult la nivel mental.” (Oana Elena – SILVER)

 

elena juganaru     “Ce reprezinta Share your run? Pentru mine reprezinta o comunitate de oameni care impartasim pasiunea ptr. alergat! Imi place pentru ca suntem atat diferiti in tactici, in target-uri, unii alearga dimineata, unii seara, unii cand apuca, unii se supara daca alearga cu 6 pe mie, unii sunt fericiti ca alearga cu 7 pe mie (asta sunt eu 😀) dar toti suntem incantati dupa ce ne luam doza de adrenalina dupa o alergare (fie intr-un concurs, fie intr-un antrenament obisnuit)! Imi place ideea de a share-ui reusitele, neimplinirile, bucuriile si de a invata unul de la altul.
#LigaSYR imi da sentimentul de apartenenta la acest grup, ma motiveaza si imi arata ca EXIST, la coada clasamentului ce-i drept, dar sunt mandra chiar si de acest loc!” (Elena Juganaru – GOLD)

 

18738318_10211133709752424_3684354207862752924_o“Initial nu mi s-a parut deloc interesant conceptul….dovada ca nici nu am participat la primul sezon. Insa vazand discutii si calcule in jurul meu am decis ca din Etapa 2 sa ma bag si eu. Si asa ca aveam in plan sa incep sa alerg serios, mai ales ca cel mic al meu implinise deja un an. Incerc sa alerg macar de 2 ori pe saptamana iar Liga SYR m-a ajutat sa imi cresc distantele alergate. Daca pana la acest clasament ma multumeam si cu 2-3 km, acum incerc sa alerg minim 5 de fiecare data ca daca se intampla sa fie aceea singura alergare  macar sa am punctajul minim. Foarte interesanta ideea cu punctajele pe creativitate, ne mai scot din anonimat. In plus am descoperit cat de adevarata e zicala cu “romanul s-a nascut poet” (Codruta Holban – BRONZE)